Veel gestelde vragen

1. Hoe kun je Nikta-instructeur worden?

De term Nikta-instructeur bestaat niet. Nikta is een onafhankelijke examinerende instantie.  Wij hebben een samenwerking met Nikta. Nikta accepteert EFR-instructeurs. Je kunt je als EFR-instructeur daarom aanmelden bij Nikta om namens Nikta-examens af te nemen voor een aantal cursussen. Hiervoor betaal je een bepaald bedrag per jaar of een kleine toeslag op het certificaat. Op deze wijze kun je met het EFR-instructeursdiploma zelfstandig je cursisten opleiden en via Nikta laten examineren en certificeren o.a. voor gastouders. Nikta kan wel af en toe controleren of je je aan hun regels houdt. Tijdens onze opleiding leggen we je uit hoe dat allemaal werkt.

2. Waarom kan EHBO & BHV Amersfoort deze opleiding tot instructeur in 2-3 dagen geven?

De EFR/CFC-instructeurs opleiding biedt de gelegenheid tot zelfstudie vooraf, waardoor er minder tijd in het leslokaal doorgebracht hoeft te worden. DVD’s en E-learning maken onderdeel uit van de zelfstudie, waar je ongeveer 1 dag voor moet uittrekken. Ook organiseren we een speciale voorbereidingsdag om de vaardigheden aan te scherpen en je te laten kennismaken met het lesmateriaal van Emergency First Response. Je leert werken met alle materialen, zoals de boeken, de instructeurshandleidingen en andere lesmaterialen, zodat we gedurende de 2 daaropvolgende dagen ons vooral gaan bezighouden met de didactiek van het lesgeven. Daarna kun je met je EFR-instructeursdiploma gaan lesgeven, maar we adviseren altijd om eerst nog een paar keer mee te lopen met ervaren instructeurs. Ook bij ons is de gelegenheid dit te doen. Wij besteden dus ook altijd nazorg voor onze opgeleide instructeurs. Met deze opleiding kun je dus snel het veld in om echte praktijkervaring op te doen.

3. Wat houdt slagingsgarantie in?

Om deel te mogen nemen aan de instructeurscursus van 2 dagen moet je officieel een EHBO- en reanimatiediploma hebben voor kinderen en volwassenen, dat niet ouder is dan 24 maanden. Wij merken echter dat cursisten, die niet bekend zijn met het programma van Emergency First Response, meer moeite hebben met het volgen van die 2 dagen dan degene, die wel de voorbereidingsdag gedaan hebben.

Daarom geven we alleen slagingsgarantie wanneer ook de voorbereidingsdag wordt gevolgd. Op deze voorbereidingsdag scherpen we je vaardigheden aan en leer je al het lesmateriaal zoals de boeken, DVD’s en andere materialen kennen. Aangezien de filosofie van de cursus erop gericht is dat tijd niet relevant is en dat sommige cursisten meer tijd nodig hebben om alles onder de knie te krijgen, gaan we indien iemand meer tijd nodig heeft gratis net zolang door, tot je aan alle uitvoeringsvereisten hebt voldaan. De praktijk leert echter dat 99% van de cursisten, die de voorbereidingsdag hebben gevolgd meteen de cursus afrondt binnen de normale termijn.

Mensen met een diploma van een andere EHBO-organisatie dan Emergency First Response en die niet de voorbereidingsdag hebben gevolgd en dus geen slagingsgarantie hebben, betalen indien ze niet meteen slagen, voor een theorieherexamen of praktijkherexamen € 75,-

4. Wat kan ik allemaal met dit instructeursdiploma?

Afhankelijk van het gebruikte lesmateriaal:

  • EHBO- en reanimatiecursussen geven aan volwassenen en certificeren via EFR of NIKTA.
  • Kinder-EHBO- en reanimatiecursussen geven en certificeren via EFR of NIKTA (gastouders, kinderopvang, kraamzorg).
  • Het EHBO- en reanimatiedeel van de BHV geven en certificeren via NIKTA.
  • CPR & AED-cursussen geven en certificeren via EFR.

5. Hoe houd ik mijn lesbevoegdheid als instructeur?

Je hoeft niet naar herhalingscursussen, wel worden er webinar georganiseerd door Emergency First Response.  Ook moet je kunnen aantonen dat je de vaardigheden op peil houdt door actief te blijven lesgeven. Dit doe je door :

  1. Te zorgen dat je via de website www.emergencyfirstresponse.com  op de hoogte blijft van updates en veranderingen in het programma en deze doorvoert.
  2. Elk kwartaal de nieuwsbrief “The Responder” te lezen en veranderingen, die hierin worden genoemd door te voeren.
  3. Elk jaar je licentiekosten over te maken aan het  kantoor in Bristol.

Als je licentie meer dan 1 jaar is verlopen kun je bij ons een opfrisdag volgen om weer lesbevoegdheid te krijgen.

6. Wat zijn de voordelen van jullie instructeursopleiding in vergelijking met andere opleidingen?

  • Internationaal en lesmaterialen in vele talen beschikbaar.
  • Goed lesmateriaal zoals boeken en DVD’s.
  • Zelfstudie mogelijk.
  • Laagdrempelige filosofie.
  • Slagingsgarantie indien de voorbereidingsdag is gevolgd.
  • In korte tijd een diploma halen waar je veel mee kunt.
  • Snel aan het werk.

7. Kun je makkelijk een baan vinden als EHBO- en reanimatie-instructeur?

Vanwege de huidige wetgeving ten aanzien van de kinderopvang, gastouders en BHV, is er een groot tekort aan EHBO- en reanimatie-instructeurs. Meerdere van de door ons opgeleide instructeurs hadden binnen 1 week een baan. Zeker in de huidige crisistijd is deze opleiding uitermate geschikt voor omscholing naar ander werk.

Diploma EHBO-instructeur in 2-3 dagen met slagingsgarantie